Steun ons en help Nederland vooruit

Lenneke Bosman

Burgerraadslid

42 jaar

Valkenburg

Sinds oktober 2015 treed ik op als woordvoerder voor D66 (burgerlid) in de Katwijkse gemeenteraad. Ik houd me daar bezig met tal van onderwerpen waaronder veiligheid, kunst en cultuur, regionale samenwerking, sociale cohesie, glastuinbouw / greenport en het asielzoekerscentrum. Hoewel velen van mening zijn dat de politiek ver van hen afstaat, komt gemeentepolitiek bij uitstek heel dicht bij mensen. En dat is precies wat de lokale politiek zo leuk maakt.

Samen maken we er een prettige, sociale en rechtvaardige gemeente van waarin iedereen zich thuis kan voelen. Dat laatste vind ik erg belangrijk. Regelmatig ga ik met medevrijwilligers van D66 Katwijk de straat op om in gesprek te gaan met inwoners. Zo maakten we eens een praatje met een stel op de boulevard. De gesprekspartners waren niet van onze partij en kennissen van hen die toevallig langsliepen riepen gekscherend “Je weet het he, er is maar één partij in Katwijk”.

Dat is gelukkig niet zo, bedacht ik. Nederland is het land van het compromis en door met elkaar van gedachten te wisselen, weet je wat de ander bezig houdt en belangrijk vindt. Behalve dat er in Katwijk méér dan een partij is, vind ik het ook belangrijk om vast te stellen dat er in Katwijk meer dan een type mens woont. Allemaal Katwijkers met allemaal evenveel recht om iets te vinden, of je hier nog maar pas woont of al je hele leven, of je van de kerk bent of niet en of je supporter bent van Quick Boys of van de Rijnsburgse Boys etcetera.

Tijdens mijn werk in de raad stel ik mij kritisch op, dat hoort bij het werk van een politicus. Ook in mijn dagelijks leven als journalist ben ik gewend goed onderzoek te doen, om mij heen te kijken en betrokkenen hun mening te vragen om zo een compleet beeld te verkrijgen van een onderwerp. Bij alle raadsvoorstellen vraag ik me af wat het gevolg is voor de vrijheden van individuen, of het duurzamer kan en wat de sociale impact is van het voorgestelde beleid.

D66 Katwijk bestaat uit een groep mensen van diverse leeftijden en achtergronden die positief en enthousiast zijn en waar ik me bij thuis voel. D66 richt zich niet op een bepaalde doelgroep qua leeftijd of levensbeschouwing en benadert eenieder met respect. Verschillen tussen mensen maakt het leven wat mij betreft juist zo leuk en we moeten garanderen dat daar ruimte voor is. Dit is een van de dingen die D66 Katwijk toevoegt aan de lokale politiek: een open mind. Ik wil het progressieve D66-geluid graag blijven uitdragen in de Katwijkse gemeenteraad. Dat betekent blijven luisteren naar inwoners, geen identiteitspolitiek, veel aandacht voor participatie, onderwijs, fietsen, duurzaamheid, leefbaarheid, veiligheid, ondernemers, cultuur en uiteraard deugdelijk bestuur.

Lenneke Bosman
(Getrouwd, twee kinderen, werkzaam als freelance journalist in de reiswereld, woont in Valkenburg)

Meer van Lenneke Bosman