Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 28 mei 2019

Laat je niet bang maken, energiebesparing levert geld op

Fractievoorzitter Ralf Boland van D66 maakte in de raadsvergadering van 23 mei gehakt van een door Durf geschetst angstbeeld over de financiële gevolgen van het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen. Boland: “Dit plan is budgetneutraal en wordt deels gefinancierd met de opbrengsten van eerdere duurzame projecten van de gemeente Katwijk. Er wordt straks een enorme besparing op het energieverbruik gerealiseerd, wat de rest van de kosten dekt.”

D66 heeft op 23 mei ingestemd met het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen, zoals verschillende sporthallen. Ralf Boland: ‘De totale energiebesparing die hierdoor bereikt wordt, staat gelijk aan meer dan 1.2 miljoen kWh, oftewel het jaarverbruik van meer dan vierhonderd huishoudens’.  Alle maatregelen samen zorgen voor een besparing op het energiegebruik van bijna vijftig procent. Alleen Durf stemde tegen de plannen.

Eerlijk over kosten

D66 Katwijk pleit al jaren voor investeringen in duurzaamheid. Durf lijkt duurzaamheid en klimaatverandering geen prioriteit te geven en roept vragen op over de financiële gevolgen voor de inwoners. Boland pleit voor een eerlijk verhaal over de kosten: ‘Investeren kost geld, maar levert uiteindelijk ook geld op. De gemeente moet daarin het goede voorbeeld geven en met deze investeringen gebeurt dat.’ Om de effecten van klimaatverandering te beperken zal er de komende jaren nog veel gedaan moeten worden voor de energietransitie. Dat kan ingrijpend zijn, maar juist ook een kans. Boland: ‘Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat duurzame investeringen onder de streep geld opleveren. Deze investeringen laten zien dat het kan. Ook voor huizenbezitters kunnen aanpassingen geld opleveren, zonder direct je hele huis te moeten verbouwen’. Zo kun je in de gemeente een duurzaamheidsscan van je woning laten doen waarna je aan advies op maat krijgt. ‘Dit advies geeft inzicht in de kosten, maar juist ook in de besparingen’.

Investeringen zijn budgetneutraal

Meer dan twee miljoen euro wordt geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen. De (sport)verenigingen worden gestimuleerd om zoveel mogelijk te besparen: 25% van de besparing mogen zij zelf houden. Met de overige 75% betaalt de gemeente een groot deel van de investeringen. Het restant wordt betaald uit de winst van eerdere duurzame investeringen van de gemeente. In 2015 heeft de gemeenteraad al besloten dat financiële besparingen die komen door duurzame investeringen, worden gebruikt voor nieuwe duurzame maatregelen. Daardoor zijn de investeringen neutraal voor de begroting.