Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 8 maart 2019

Kirsten Wilkeshuis: ‘Waarom steken niet meer vrouwen hun vinger op?’

“Voorheen hield ik me eigenlijk helemaal niet zo bezig met het onderwerp ‘vrouwen’. Maar sinds ik heb deelgenomen aan een women leadership programma ben ik bewuster van allerlei processen en gewoontes die ongemerkt erin slijpen.” Aan het woord is Kirsten Wilkeshuis, zij is plaatsvervangend directeur van Netbeheer Nederland en de tweede vrouw op de kieslijst van D66 voor de Provinciale Statenverkiezing in Zuid-Holland. Lenneke Bosman, D66 burgerlid in Katwijk, sprak met Kirsten over Internationale Vrouwendag, een dag die veel Nederlandse vrouwen niet kennen of waar zij niet bij stilstaan.

Wat zijn die onbewuste processen en gewoontes die Kirsten noemt? “Ik ben me gaan realiseren dat ook ik misschien soms mijn vinger niet opstak omdat ik als vrouw in deze maatschappij toch wel geneigd ben om mij af te vragen of ik iets eigenlijk wel kan. Dat gebeurt vrouwen ook bij solliciteren of zichzelf profileren. Deze week hoorde ik Eerste Kamer-voorzitter Ankie Broekers-Knol zich afvragen waar de eerste vrouwelijke premier blijft. Zij zei toen: ‘ik zou eigenlijk niet weten waarom ik het niet zou kunnen.’ Dat iemand als zij dat zegt voor een zaal vol vrouwen is belangrijk voor onze bewustwording.

Voor zich heeft Kirsten een lijstje met statistieken van de Verenigde Naties over de ongelijke verdeling tussen mannen en vrouwen mondiaal:

  • Vrouwen vormen 50% van de wereldbevolking.
  • Vrouwen doen 66% van al het werk.
  • Vrouwen verdienen 10% van het wereldinkomen.
  • Vrouwen hebben 1% van alle bezittingen.
  • Van alle regeringsleiders op de wereld is 5% vrouw.
  • Van alle armen op de wereld is 75% vrouw.
  • Van alle analfabeten op de wereld is 66% vrouw.
  • Van alle vluchtelingen op de wereld is 75% vrouw.

Er is dus nog een wereld te winnen. Onlangs bleek uit onderzoek dat in slechts zes landen ter wereld vrouwen en mannen echt gelijke rechten hebben, en Nederland zat daar niet bij. Kirsten: “Het gaat echt niet heel beroerd in Nederland, maar we zijn er nog niet. Er zit 38 procent vrouwen in de Tweede Kamer en hoewel op de kieslijst van D66 voor de provinciale staten in Zuid-Holland veel vrouwen staan, is ook daar nog geen gelijke verdeling. Als je naar de top tien kijkt krijg je een ander beeld maar toch vraag ik me wel af, waarom steken niet meer vrouwen hun vinger op?”

Sisterhood
“Dit is overigens geen aanklacht tegen mannen,” benadrukt Kirsten. “Mannen kunnen juist een positieve rol spelen. Ik was deze week als hetero een van de deelnemers aan een LHBTI-debat. We hadden een D66-er uit de gemeenschap zelf kunnen vragen het woord te nemen. Maar is het ook niet mooi als hetero te betogen: je moet jezelf kunnen zijn, jullie, ik, iedereen. Vrouwen worden maar al te vaak eerst op hun uiterlijk beoordeeld. Vrouwen zelf zijn er soms ook goed in om elkaar te bekritiseren in plaats van omhoog te helpen,” stelt Kirsten vast. “Dat kunnen vrouwen zelf omdraaien. Is het niet veel fijner om met elkaar een soort sisterhood te vormen in plaats van elkaar de maat te nemen? Dat vrouwen ervaringen met elkaar delen is een heel belangrijke stap in bewustwording van de keuzes die je hebt en ongemerkt maakt.”

Maar wat kan je als provincie of gemeente bijdragen aan gelijke rechten voor vrouwen en mannen? Kirsten: “Erin blijven investeren. En een grote stap is bewustwording, mensen aan het denken zetten. Doet Kirsten vandaag nog iets aan vrouwendag? “Ik wil deze dag naar de vrouwdagmiddagborrel in Leiden, maar net als veel vrouwen moet ik wel nog even balanceren met mijn gezin en met wat er allemaal op stapel staat voor D66 in verband met de aanstaande verkiezingen en mijn werk. Maar ik vind het belangrijk om te proberen mij daarbij aan te sluiten.”